Bagaimana Cahaya Tiruan Boleh Diadaptasi Untuk Melindungi Burung Dan Bentuk Peka Cahaya

- Jul 24, 2018-

Pengenalan pencahayaan buatan membawa banyak manfaat kepada persekitaran bandar. Ia meningkatkan keterlihatan, meningkatkan rasa keselesaan dan keselamatan, dan bahkan boleh digunakan sebagai alat yang berkuasa untuk mencipta pengalaman dan mengubah persepsi ruang.

Semua manfaat ini hanya dapat dicapai menggunakan sumber cahaya yang betul dengan kualiti yang tepat. Pencahayaan berkualiti rendah, baik tradisional dan LED, boleh mempunyai pelbagai kesan negatif terhadap kesejahteraan dan keselesaan kedua-dua sifat dan orang-orang. Antara kekurangan ini adalah peningkatan pencemaran cahaya dan cahaya langit, penduduk yang tidak selesa di bandar-bandar yang disebabkan oleh silau, pencahayaan yang keras dan tidak terkawal, dan kesan negatif terhadap biodiversiti.

 

Artikel ini meneroka topik yang kedua: akibat pencahayaan buatan ke atas biodiversiti; khususnya pada burung dan kelawar. Ia menerangkan langkah-langkah yang perlu dibuat untuk memastikan haiwan ini tidak terganggu oleh pencahayaan buatan semasa makan, penghijrahan dan kelakuan umum.

Kesan cahaya buatan pada burung

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, pakar ekologi telah menjalankan penyelidikan yang mendalam untuk menunjukkan bahawa cahaya terang menarik dan menjauhkan burung, mengganggu laluan penerbangan mereka. Salah satu aspek yang mereka dapat tunjukkan adalah bahawa penghijrahan burung terganggu berhampiran dengan pemasangan cahaya bandar intensiti tinggi dan tapak luar pesisir, antara lain. Akibatnya, burung menghabiskan lebih banyak masa terbang mengelilingi sumber cahaya, menggunakan sumber tenaga berharga daripada membuat kemajuan pada laluan penghijrahan mereka. Akibatnya, banyak burung tidak boleh bertahan dengan perjalanan mereka yang sukar, atau kurang peluang untuk membiak berjaya di destinasi mereka.

 

Untuk mengumpul lebih banyak pengetahuan tentang fenomena ini dan berpotensi mencari penyelesaian, Philips Lighting menjalankan penyelidikan mereka sendiri. Untuk mempelajari penghijrahan burung musim gugur, kajian lapangan selama 9 bulan di kawasan pantai disusuli dengan penyelidikan di sebuah platform luar pantai di Laut Utara. Sebagai sebahagian daripada kajian ini, sumber cahaya pada platform pengeluaran gas luar pesisir digantikan oleh spektrum cahaya yang dibangunkan khas.

Semasa kajian, spesies burung yang berbeza diperhatikan di bawah keadaan cuaca yang berbeza. Burung juga dikira di stesen deringan di pulau-pulau berdekatan. Hasilnya, berbanding dengan data sejarah, jelas menunjukkan bahawa apabila sumber lampu konvensional digantikan dengan spektrum cahaya khusus, jumlah burung yang beredar di sekitar sumber cahaya berkurangan dengan ketara. Klik di sini untuk memuat turun kertas putih untuk membaca lebih lanjut tentang metodologi yang digunakan dan keputusan utama yang diperolehi.

Berdasarkan hasil penyelidikan ini, Philips Lighting telah menghasilkan spektrum cahaya baru yang tidak mengalih perhatian burung semasa migrasi. Ia direka untuk ditempatkan pada objek yang terang di dalam persekitaran gelap, seperti pemasangan luar pesisir, pelabuhan jauh atau pemasangan pelabuhan, dan pencakar langit bandar tertentu. Walaupun dengan ketara mengurangkan kegiatan malam-malam burung, cahaya masih memberikan cahaya yang mencukupi untuk keselamatan dan keselesaan orang.

Meletakkan resipi cahaya ke dalam Amalan
 

Ameland adalah sebuah pulau di luar pantai utara Belanda. Ia terletak di Laut Wadden, yang merupakan tapak Warisan Dunia UNESCO. Ameland adalah tempat pembiakan dan kawasan musim sejuk untuk 10-12 juta burung setiap tahun. Pulau ini mempunyai visi yang jelas ke arah kemapanan dan berhasrat menjadi CO2 neutral dalam masa terdekat. Visi ini termasuk mewujudkan ruang yang sesuai untuk penduduk dan hidupan liar. Menyadari pentingnya meminimalkan kesan pencahayaan buatan di alam, perbandaran meminta Philips Lighting untuk mencari solusi pencahayaan yang paling berkelanjutan untuk pulau itu. Ini terbukti menjadi resipi cahaya khas untuk mengurangkan kesan negatif pencahayaan pada burung dan memastikan penghijrahan burung yang licin.

Kelawar juga dipengaruhi oleh cahaya buatan

Satu lagi kebimbangan utama adalah kesan cahaya buatan pada spesies kelawar yang berlainan. Kelawar sangat penting untuk ekosistem yang seimbang. Mereka mengawal bilangan serangga yang berpotensi menjengkelkan atau berbahaya, dan sangat berkesan dalam mengawal perosak pertanian, yang boleh membawa kepada keperluan berkurang untuk semburan racun perosak. Mereka juga merupakan petunjuk semulajadi yang kuat terhadap kesihatan alam sekitar, kerana perubahan dalam populasi kelawar menunjukkan perubahan dalam aspek keanekaragaman hayati. Arahan Habitat yang diterbitkan oleh Suruhanjaya Eropah merangkumi semua spesies kelawar yang tinggal di dalam Kesatuan Eropah. Arahan itu menghendaki semua Negara Anggota melaksanakan langkah-langkah positif untuk memastikan populasi kelawar mereka diberikan status pemuliharaan yang baik.

Siasatan dijalankan oleh beberapa persatuan, seperti Bat pemuliharaan , telah mendapati bahawa cahaya tiruan mempengaruhi pergerakan waktu malam dan memberi makan kelawar. Tambahan pula, didapati spesis yang berlainan memberi reaksi berbeza kepada cahaya buatan, yang boleh mengakibatkan gangguan besar ekosistem keseluruhan dengan memberikan kelebihan yang tidak adil kepada spesies yang kurang takut cahaya buatan.

Pendek kata, cahaya boleh memberi kesan pada laluan peluncuran kelawar. Sebagai contoh, jalan yang menyala boleh bertindak sebagai penghalang yang kelawar tidak boleh atau tidak berani menyeberang. Cahaya juga boleh mempunyai kesan langsung atau tidak langsung pada koloni pembiakan, tapak hibernasi dan roosts. Semasa penyelidikan yang dijalankan pada tahun 2017 oleh Bat Conservation Trust, didapati bahawa LED cahaya putih menghalang spesis terbang yang lebih perlahan daripada minum di palung lembu, dan bahkan kelakuan minum spesies terbang yang lebih pantas telah dihalang.

Satu kajian tujuh tahun di lapan laman web yang berbeza

Untuk mengkaji kesan-kesan ini dengan lebih teliti, Philips Lighting memulakan satu kajian yang menguji tindak balas tiga spesies kelawar kepada tiga spektrum cahaya eksperimen yang berbeza dalam habitat semulajadi yang tidak jelas dan tidak terganggu. Lebih tujuh tahun, penyelidikan telah dijalankan di lapan tapak di Belanda. Siaran cahaya telah ditubuhkan yang memancarkan cahaya putih atau dua resipi cahaya yang berlainan. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa spesies tertentu sangat takut cahaya buatan dan cuba untuk mengelakkannya di semua kos, tetapi apabila menggunakan resipi yang berdedikasi dengan spektrum yang dipilih, kelakuan mereka adalah sama seperti semasa kegelapan penuh. Klik di sini untuk memuat turun kertas putih yang menerangkan metodologi yang digunakan dan keputusan utama yang diperolehi.

Resipi ringan untuk menyediakan ekosistem optimum untuk kelawar

Sejajar dengan penemuan penyelidikan, spektrum cahaya baru direka untuk haiwan yang terganggu oleh cahaya panjang gelombang pendek. Ia memaparkan tarikan yang minimum untuk serangga. Kelawar berkelakuan dengan cara yang sama seolah-olah kegelapan penuh, oleh itu membantu mengekalkan keseimbangan ekosistem dengan menyediakan peluang yang sama untuk semua spesies. Lit jalan tidak bertindak sebagai sempadan atau halangan untuk dilalui pada waktu malam. Pada masa yang sama, orang mempunyai cahaya yang cukup untuk mengendalikan atau memandu dengan selamat.


Kelawar langka di Nieuwkoop mendapat faedah

Terima kasih kepada flora dan fauna yang jarang dan istimewa, Zuidhoek di perbandaran Nieuwkoop di Belanda adalah sebahagian daripada rangkaian Natura 2000. Perbandaran memutuskan untuk menjadikan tapak kem lama menjadi kawasan kediaman, tetapi sebelum kerja pembinaan bermula, mereka diwajibkan menilai flora dan fauna kawasan tersebut. Mereka mendapati bahawa ia adalah kawasan pemakanan yang penting untuk beberapa spesies kelawar jarang. Sebelum meneruskan program perumahan, mereka perlu meletakkan beberapa langkah pemuliharaan di tempatnya, termasuk pencahayaan yang tidak akan mengganggu aktiviti pemakanan malam kelawar. Perbandaran memilih resipi cahaya khusus yang dikhususkan untuk kelawar oleh Philips Lighting. Ia tidak memberi kesan kepada kelakuan kelawar, tetapi memastikan pencahayaan yang mencukupi untuk penduduk manusia di kawasan itu. Klik di sini untuk membaca kajian kes.

Faedah persekitaran pencahayaan LED

Penyelidikan lapangan yang luas yang dijalankan oleh Philips Lighting membawa kepada pembangunan resipi cahaya khusus yang diterangkan dalam artikel ini. Resipi cahaya membantu memastikan penghijrahan burung yang tidak terganggu, dan mencegah gangguan terhadap kelakuan semula jadi kelawar. Inisiatif inovatif ini menunjukkan bahawa walaupun pencahayaan masa depan mempunyai matlamat yang jelas untuk meningkatkan kecekapan tenaga, ia juga boleh menyumbang kepada pemuliharaan alam semula jadi.