Adakah Lampu LED Masa Depan?

- Apr 28, 2018-

Ya, pasti lampu Led adalah masa depan kerana ia mempunyai manfaat berikut

Manfaat Lampu LED Pada Kesihatan

Tidak seperti sumber cahaya pijar atau lampu neon biasa, LED memancarkan cahaya pada panjang gelombang tertentu. Ahli fisiologi dan ahli psikologi telah lama memahami bagaimana cahaya mempunyai kesan pada irama unit masa semula jadi seseorang. Lampu LED kini dilihat sebagai ubat yang mungkin untuk orang-orang yang jam badan unit masa terganggu oleh keadaan alam sekitar atau berlainan.

Kesihatan dan Pencahayaan

Panjang gelombang cahaya tertentu yang diketahui terkenal menekankan pengeluaran badan hormon endokrin, yang dibuat untuk membantu seseorang berehat dan tidur. Dengan kurang endokrin dalam sistemnya, seseorang dapat merasa lebih berwaspada dan produktif. Lampu siang semulajadi merangkumi kuantiti yang lebih besar dari cahaya panjang gelombang biru sepanjang bahagian tengah hari yang menyebabkan orang menjadi lebih amal sepanjang hari. Apabila cahaya siang semulajadi tidak mencukupi, cahaya LED yang sangat ditala pada panjang gelombang biru yang disasarkan akan menjadi alat ganti.

Begitu juga, pencahayaan berwarna hangat akan merangsang pengeluaran endokrin dan membantu orang tidur. Hubungan ini akan digunakan oleh pereka lampu untuk memasukkan dan menyesuaikan sistem lampu LED dalam persekitaran komersial, perindustrian, dan kediaman. Di rumah kediaman, lampu LED dianjurkan untuk mendapatkan lampu gelombang biru yang lebih cerah sepanjang hari, dengan peralihan untuk pencahayaan yang lebih hangat di belakang.

Kelebihan Kesihatan Lampu LED

Kajian oleh organisasi perunding antarabangsa dan pembekal penjagaan kesihatan telah memperluaskan penggunaan lampu LED untuk membentuk konsep yang lebih luas mengenai "pencahayaan sentrik manusia". idea ini tidak tersendiri atau khusus untuk pencahayaan LED, namun ia memberi manfaat kepada kelebihan kesihatan untuk mendedahkan orang kepada panjang gelombang berubah-ubah pada siang hari untuk memodulasi tahap endokrin yang mengubah mood. hasil daripada kemahiran dan keupayaan mereka untuk mendapatkan panjang gelombang cahaya yang khusus dan sangat tepat. Lampu LED sesuai untuk aplikasi HCL. Kaunselor penjagaan kesihatan mencari khususnya menggunakan teori HCL untuk merawat orang-orang yang mengalami masalah kemurungan atau kecemasan.

Jurutera cahaya LED juga telah memusatkan perhatian secara ekstensif untuk mengawal dan menghilangkan kelipan cahaya dalam produk LED. Fluor ringan telah dikaitkan dengan sakit kepala dan masalah kesihatan yang berbeza yang mengurangkan produktiviti dan rasa kesejahteraan umum.

Memandangkan penggunaan dan penggunaan lampu LED berkembang, orang juga akan mendapat faedah secara tidak langsung daripada pelepasan karbon yang berkurangan daripada kemudahan penjanaan kuasa. Lampu LED menghasilkan pencahayaan yang sama atau lebih baik sebagai mentol pijar dengan input tenaga 50% kurang. Permintaan kuasa yang lebih rendah dan pengurangan emisi akan meningkatkan kualiti udara alam sekitar untuk manfaat semua orang. Kedai LED di malaysia juga mengeluarkan lampu LED tanpa bahan berbahaya, dan selepas mencapai hujung kehidupan mereka, mereka boleh dibuang tanpa sebarang isu untuk menambah bahan berbahaya ke tapak pelupusan.