TEKNOLOGI LAMPU TERKINI

- Apr 25, 2018-

Faktor utama bagi kategori ini adalah keberkesanan cahaya sumber cahaya. Ia menunjukkan berapa banyak cahaya yang dapat dihasilkan dari jumlah tenaga elektrik tertentu. Unitnya adalah lumen per watt. Lebih kurang lumens per watt dihasilkan, lebih banyak tenaga dibazir misalnya melalui radiasi infra-merah.

Kira-kira 90 peratus daripada semua penambahbaikan sedang berlaku dalam kategori LED: LED menghasilkan haba yang tidak dapat dielakkan dan oleh itu sangat cekap. Selebihnya adalah penambahbaikan kepada lampu pendarfluor untuk meningkatkan kehidupan rak mereka atau membuat mereka lebih ekologi dengan mewujudkan teknologi baru yang membolehkan penggunaan merkuri yang kurang.

Semua orang tahu tentang Thomas Alva Edison, lelaki yang menemui sebuah bola lampu. Penemuannya secara literal mengubah cara hidup. Evolusi teknologi lampu tidak berhenti di sana. Selepas lampu pijar Edison terdapat lampu pendarfluor, lampu halogen dan sumber cahaya tiruan yang baru dan lebih cekap. Orang awam tidak tahu nama pencipta mereka; Edison masih menjadi bapa pencahayaan tiruan.

Salah satu pencipta adalah Nick Holonyak. Pada tahun 1962, dia menemui cahaya pertama diod pemancar (LED). Pada masa itu tiada siapa yang akan percaya bahawa penemuannya bermakna revolusi di dunia pencahayaan setengah abad kemudian. Kecuali Profesor Holonyak, yaitu: pada tahun 1963 dalam satu artikel untuk Reader's Digest ia menerangkan ramalan bahawa LED akan menjadi seperti yang tinggi kualiti dan kecekapan yang mereka akan menggantikan mentol lampu di masa depan.

Teknologi LED tidak digunakan semata-mata dalam industri pencahayaan; ia mendapati pelbagai aplikasi dalam industri elektronik dan elektromekanikal. Sumber cahaya konvensional masih terdapat di kebanyakan luminair dan tidak bercadang untuk meninggalkan prematur. Malah, pemaju dapat meramal masa dan bagaimana LED akan mengatasi pasaran pencahayaan.

Dekad terakhir melihat keturunan lampu pijar, meningkatkan evolusi jenis pencahayaan yang lain. LED akan memainkan peranan penting dalam proses ini. Secara amnya, lampu menghasilkan cahaya sama ada oleh sinaran terma atau oleh pelepasan gas, sinaran yang sama ada secara langsung dilihat atau dibuat kelihatan oleh bahan pencahayaan. Lampu pijar menggunakan sinaran terma; lampu pendarfluor tergolong dalam kategori pelepasan gas.

Parameter utama di sini adalah keberkesanan cahaya sumber cahaya. Ia menunjukkan berapa banyak cahaya yang dapat dihasilkan dari jumlah tenaga elektrik tertentu. Unitnya adalah lumen per watt. Lebih kurang lumens per watt dihasilkan, lebih banyak tenaga dibazir misalnya melalui radiasi infra-merah.

Dunia pencahayaan berubah secara dramatik pada tahun-tahun yang lalu. Hanya tiga tahun yang lalu lampu yang paling moden dan cekap adalah satu halide logam. Pada masa ini bahagian atas garisan milik lampu LED - kualiti mereka semakin meningkat sementara keperluan tenaga berkurang. Penggunaan tenaga adalah sangat penting pada masa kini, kerana harga tenaga terus meningkat. LED boleh membantu dengan itu: bukan sahaja mereka sangat cekap, tetapi menghasilkan jumlah haba yang rendah, yang membolehkan penjimatan tenaga pada penghawa dingin juga.

Kira-kira 90 peratus daripada semua penambahbaikan sedang berlaku dalam kategori LED. Selebihnya adalah penambahbaikan kepada lampu pendarfluor untuk meningkatkan kehidupan rak mereka atau membuat mereka lebih ekologi dengan mewujudkan teknologi baru yang membolehkan penggunaan merkuri yang kurang. Untuk menyediakan sumber cahaya baru walaupun untuk luminair yang lebih lama, pemasangan semula sering digunakan - lampu kalimantang atau lampu LED telah dipasang pada lampu skru tradisional lampu pijar. Pengubah seperti itu boleh merangkumi semua pemacu elektronik yang diperlukan untuk cahaya LED.

Pendahuluan yang dibuat dalam bidang pencahayaan tidak hanya terhad kepada jenis lampu baru. Para saintis mula mengkaji pengaruh cahaya pada tingkah laku manusia, sangat mempengaruhi industri pencahayaan. Lampu khas menghasilkan spektrum yang berterusan seiring dengan cahaya semulajadi yang mungkin, sensor siang hari dan sistem kawalan yang meningkatkan cahaya siang di alam sekitar, walaupun meredam siklik dan mencerahkan lampu untuk meniru awan yang bergerak di langit - semua ini adalah aplikasi praktikal penemuan saintifik dibuat dalam dekad yang lalu.

Penemuan fotometer khas di mata yang mengawal pengeluaran melatonin dan mempengaruhi biorhythm manusia membawa kepada merancang lampu yang lebih baik meniru spektrum biru cahaya matahari. Biru, warna langit, adalah warna yang menjadi pensijilan baru. Pengetahuan ini, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, boleh digunakan di kawasan baru pencahayaan aktif secara biologi: ia dapat meningkatkan tumpuan di sekolah, prestasi di tempat kerja atau suasana di luar rumah, melalui pencahayaan jalanan.

Mereka mencari peranan baru dalam menavigasi bandar-bandar, lampu jalan lampu di aras tanah atau air pancut, patung-patung dan mercu tanda yang menyala, yang mempengaruhi suasana hati rakyat. Malah cahaya putih itu sendiri boleh disesuaikan dengan keperluan spesifik persekitaran: putih dengan suhu warna rendah berasa mesra dan menarik dan sempurna dalam persekitaran pejalan kaki sahaja, seperti pusat bandar bandar, di mana ia mewujudkan suasana bersantai.

Peningkatan tekanan pada penjimatan tenaga boleh dirasakan di mana-mana. Ini adalah apa yang LQS mengambil kira ketika menilai teknologi lampu yang digunakan. Keberkesanan cahaya sumber cahaya pada dasarnya menunjukkan berapa banyak tenaga yang menjadi cahaya. Tanda penuh diterima untuk keberkesanan bercahaya melebihi 100 lumen per watt. Parameter yang tinggi boleh dicapai oleh LED, lampu neon ekologi dan lampu natrium tekanan rendah. Disebabkan fakta bahawa LED masih dikaji dan dioptimumkan lagi, keberkesanannya akan berkembang pada tahun-tahun akan datang.