Sisa Lampu LED: Ada Berita Baik Dan Buruk

- May 22, 2018-

Selepas hampir sedekad penggunaan arus perdana, LED masih hanya sebahagian kecil daripada pembuangan di Eropah, sehingga mereka kelihatan seperti memenuhi tuntutan umur panjang. Kitar semula mereka boleh menjadi perkara yang berbeza.

Jika aliran buangan adalah sebarang petunjuk, maka lampu LED akan kelihatan sehingga memenuhi tuntutan pengilang untuk jangka hayat panjang: Di Eropah mereka masih menyumbang kurang dari 2% dari pembuangan tersebut.

Berminat dengan artikel & pengumuman mengenai lampu LED dan program perkhidmatan?

Jumlah itu berasal dari Eucolight, sekumpulan organisasi yang mengawasi pengumpulan dan kitar semula lampu dan produk pencahayaan di seluruh Eropah. Antara mereka, mereka menuntut untuk mengendalikan 79% lampu yang dikumpulkan di 18 negara di mana mereka beroperasi.

"Lampu LED pada masa ini mewakili kurang daripada 2% aliran buangan, dengan jangka hayat mereka," Eucolight melaporkan selepas persidangan tahunannya, yang berlangsung bulan lalu di Sassenheim, Belanda.

Bahagian yang lebih baik dalam sedekad telah berlalu sejak LED mula memasuki arus perdana - cukup lama bagi mereka untuk mencapai proporsi yang lebih besar daripada 2% jika mereka gagal awal. Pengilang secara tidak rasmi mengenai tuntutan hidup selama 20 tahun dan lebih lama (walaupun sukar untuk mendapatkan jaminan selama 5 tahun, dan banyak yang lebih pendek). Label produk biasanya berupa julat 15,000-30,000 jam, yang pada 3 jam sehari diterjemahkan secara longgar antara 14 dan 28 tahun.

Oleh itu, walaupun pengguna masih belum menggunakan lampu LED yang mencukupi untuk membuktikan tuntutan jangka hayat yang panjang, aliran buangan memberikan bukti yang kukuh bahawa produk-produk LED pada umumnya memegang cukup baik setakat ini. (Memohon maaf kepada anda yang baru saja binned satu selepas 9 bulan, ia memang boleh berlaku).

Itulah khabar gembira.

Kebanyakan luminair dan lampu masuk ke dalam koleksi kitar semula hari ini adalah sumber cahaya yang lebih tua, bukannya LED. (Photo credit: EucoLight member Recylum.)

Tetapi ada sapuan. LED akan terdiri daripada kira-kira 30-40% sisa dalam tempoh 10 tahun akan datang, dan seperti yang berlaku, industri akan mempunyai tugas yang lebih besar untuk dilakukan dalam mengitar semula daripada apa yang telah dihadapi pada masa lalu dengan reka bentuk yang lebih mudah, kata Nigel Harvey, CEO lampu pendaur lampu UK dan Recolight ahli Eucolight.

Seperti yang dilaporkan oleh Majalah LED dalam kisah ciri ekonomi pekeliling kami yang baru-baru ini, manakala lebih daripada 90% bahan tiub pendarfluor dipulihkan hari ini di UK, pembinaan lampu LED akan menjadi sukar untuk memukul walaupun 50%. (Isu isu Mei / Jun akan melanda laman web LED tidak lama lagi tetapi pelanggan boleh melihat artikel sepenuhnya dalam isu itu .)

"Salah satu manfaat teknologi LED ialah letupan dalam pelbagai bahan yang digunakan, reka bentuk yang digunakan, bentuk, saiz, segala-galanya," kata Harvey kepada LED . "Mereka membenarkan lebih banyak inovasi dalam cara produk dibuat. Tetapi bahawa heterogenitas produk datang pada kos ketika datang ke kitar semula. Anda mempunyai banyak lagi bahan di sana. Mereka terikat bersama, sering dengan gam dan busa yang membuat pemisahan mereka menggunakan proses mekanikal sangat sukar. Anda mempunyai semua jenis bahan di sana dari plastik, kaca, seramik, aluminium, tembaga. Anda mempunyai PCB. Ini campuran yang lengkap. Kami ada masalah yang akan datang dan menggigit kami. "

Kini, untuk kembali kepada beberapa berita baik: Cabaran yang belum selesai ini tidak disedari pada persidangan Eucolight.

"Untuk tujuan ini, perwakilan mengetahui tentang komposisi teknikal dan pilihan untuk masa depan LED dan teknik kitar semula LED," Eucolight melaporkan.

Kami berharap dapat melihat perkembangan.

Perlu tahu lebih lanjut mengenai ekonomi pekeliling?

Di laman web Lux , dapatkan pandangan tambahan dari Nigel Harvey pada merangkul ekonomi pekeliling .

Editor aplikasi mewah, John Bullock juga memberi sedikit gambaran mengenai konsep itu .

Walaupun pada masa-masa yang tidak menentu yang diketengahkan oleh Brexit , organisasi industri telah maju ke hadapan dalam model perkhidmatan yang mampan.

LightingEurope telah meneroka kelebihan ekonomi pekeliling dengan lebih terperinci.