Cahaya Dari Lampu Dapat Mengubati Ulser - Kajian

- Jul 31, 2018-

Cahaya dari lampu boleh merawat ulser - Kajian


Satu kajian baru telah mendedahkan bahawa lampu boleh merawat ulser. Kajian itu mendapati bahawa cahaya, yang memberikan kombinasi sinaran inframerah dan UV, meningkatkan luka oleh 83 peratus selepas tiga minggu tanpa kesan sampingan.

Kajian itu juga mendedahkan bahawa sinaran lampu membunuh bakteria dalam ulser dan mengurangkan keradangan untuk mempromosikan penyembuhan.

Para penyelidik berkata walaupun lampu tersebut sudah ada di hospital, terapi baru boleh digunakan di rumah. Mereka menambah bahawa tidak seperti rawatan sedia ada, lampu itu murah dan praktikal.

"Kami percaya teknologi ini adalah permainan changer. Ulser menyebabkan banyak masalah kepada pesakit. Teknologi ini murah dan praktikal - ia benar-benar tidak ada otak kerana dapat ditadbir di rumah, "kata penulis utama, Dr Michael Hughes, dari University of Manchester.

Penyelidikan dijalankan pada lapan pesakit yang mempunyai sistemik sclerosis. Mereka terdedah kepada lampu 32-mentol. Sklerosis sistemik berlaku apabila sistem imun seseorang menyerang jari dan jari kaki mereka.

Pesakit mempunyai 14 ulser di antara mereka dan terdedah kepada lampu selama 15 minit dua kali seminggu selama 21 hari.

Lampu merah dan merah inframerah di dalam lampu dijangka meningkatkan peredaran, yang meningkatkan bekalan oksigen dan nutrien luka untuk menggalakkan penyembuhan.

Para saintis juga percaya bahawa cahaya merah merangsang pengeluaran kolaj, yang membantu pertumbuhan tisu baru. Lampu ini dilengkapi dengan kad SIM yang membolehkan kemajuan pesakit dipantau dari jauh.

Dr Hughes berkata terdapat kemungkinan masa depan. "Kami fikir peranti ini dapat disesuaikan dengan mudah untuk memantau ulser dari jauh menggunakan kamera. Mereka juga boleh diprogramkan untuk mengenali bahagian tubuh yang berlainan supaya rawatan diberikan dengan tepat, "kata Dr Hughes.

Orang yang mengidap penyakit kencing manis lebih berisiko mengalami luka kerana peredarannya yang lemah. Ulser juga boleh berlaku pada kaki bawah, yang dikenali sebagai urat varikos, apabila darah tidak mengalir kembali ke jantung, menyebabkan ia menjadi kolam.

Kaki diabetes misalnya terjadi ketika ulser berkembang dari luka kecil, meletakkan penderita berisiko amputasi.